вівторок, 24 листопада 2020 р.

З А Х И С Т У К Р А Ї Н И 10 КЛАС



ТЕМА:

Малокаліберні і пневматичні гвинтівки та гладко ствольна рушниця ОСНОВИ СТРІЛЬБИ З ПНЕВМАТИЧНОЇ ГВИНТІВКИ.

Підручник з Захисту Вітчизни. Хлопці. 10 клас. Гарасимів - Нова програма

 Малокаліберна, пневматична гвинтівки та гладкоствольна рушниця: загальна будова та характеристика

Яке, на вашу думку, призначення малокаліберних і пневматичних гвинтівок?

Малокаліберна гвинтівка ТОЗ-8М, калібру 5,6 мм, з відкритим секторним прицілом є безвідмовною і надійною в експлуатації, має високу купчастість бою (табл. 20.1, іл. 20.1).

Іл. 20.1. Малокаліберна гвинтівка ТОЗ-8М, калібру 5,6 мм, з відкритим секторним прицілом: а — загальний вигляд; б — будова гвинтівки: 1 — ложе; 2 — шийка ложа; 3 — тильна кришка (ковпачок); 4 — ствольна коробка зі спусковим механізмом; 5 — вікно для заряджання і викидання стріляної гільзи; 6 — приціл; 7 — ствол; 8 — намушник; 9 — цівка ложа; 10 — верхня металева петля 11 — ручка затвора; 12 — затвор; 13 — спусковий гачок; 14 — спускова скоба; 15 — нижня металева петля; 16 — приклад

Характеристики ТОЗ-8М

Таблиця 20.1

Калібр ствола, мм

5,6

Довжина гвинтівки, мм

1113

Довжина ствола, мм

640

Довжина прицільної лінії, мм

587

Прицільна дальність, м

250

Найбільша дальність польоту кулі, м

1200

Убивча сила, м

800

Початкова швидкість польоту кулі, м/с

280

Швидкострільність. пострілів/хв

10

Кількість нарізів

4

Маса, кг

3,12

Гвинтівка ТОЗ-12 з діоптрійним прицілом призначена для початкового навчання зі стрільби та тренування стрільців.

Загальна будова гвинтівки і призначення її механізмів та деталей

Ствол слугує для спрямування польоту кулі.

Ствольна коробка призначена для розміщення затвора і спускового механізму.

Затвор використовують для того, щоб надсилати патрон у патронник, закривати канал ствола, здійснювати постріл, викидати стріляну гільзу.

Спусковим механізмом здійснюють спуск курка з бойового зводу.

Прицільний пристрій слугує для спрямування гвинтівки в ціль і надання їй потрібного кута прицілювання.

Тильна кришка захищає очі стрільця від опіку в разі прориву газу під час стрільби. Ложе з'єднує всі частини гвинтівки, слугує для зручності при стрільбі; має приклад, шийку, цівку.

Заряджання малокаліберної гвинтівки проводять так: відкривши і відвівши затвор, узяти патрон за головку великим і вказівним пальцями правої руки і підштовхнути його вперед, поки закраїна гільзи не наштовхнеться на торець ствола; закрити затвор.

Будова патронів. Для стрільби з малокаліберної гвинтівки використовують так звані унітарні патрони. Унітарний патрон складається з кулі для безпосереднього ураження цілі; порохового заряду; капсуля-запальника для запалення пороху; гільзи, яка є корпусом і об’єднує всі елементи патрона (іл. 20.2).

Іл. 20.2. Гвинтівковий патрон кільцевого запалення 5,6 мм: 1 — ударна суміш; 2 — гільза; 3 — куля

Пневматична гвинтівка. Пневматична гвинтівка (іл. 20.3, іл. 20.4; табл. 20.2) — це зброя, призначена для ураження цілі на віддалі кулею, що приводиться в рух енергією стиснутих газів або повітрям. Пневматична гвинтівка пружинно-компресійного типу належить до наймасовіших моделей. Вирізняється простотою й високою надійністю.

Іл. 20.3. Пневматична гвинтівка ІЖ-38. Загальний вигляд

Іл. 20.4. Складові частини і механізми рушниці ІЖ-38: 1 — ствол; 2 — приціл; 3 — вісь ствола; 4 — прокладка ствола; 5 — коробка ствола; 6 — поршень; 7 — пружина бойова; 8 — колодка механізму спускового; 9 — штифт колодки; 10 — ложа; 11 — гвинт ложі задній; 12 — гачок спусковий; 13 — шептало; 14 — важіль блокування; 15 — важіль зведення; 17 — манжета; 18 — шарнір; 19 — кпин; 20 — ригель; 21 — пружина ригеля; 22 — вісь шарніра

Характеристики ІЖ-38

Таблиця 20.2

Калібр ствола, мм

4,5

Довжина нарізного ствола, мм

450

Початкова швидкість польоту кулі, м/с

150-180

Зусилля спуску, кг

2-3

Загальна довжина рушниці, мм

1050

Маса, кг

2,8

Однозарядна пружинно-поршнева гвинтівка моделі ІЖ-38 обладнана нарізним сталевим стволом. Для стрільби з неї використовуються лише свинцеві кулі.

Зведення здійснюється «переломом» ствола, рухом донизу - назад - уперед - догори. Під час зведення відкривається казенний зріз ствола для ручного заряджання кулі. Має блокування від випадкового пострілу в момент зведення у разі не повністю замкненого каналу ствола. Відкритий приціл з мікрометричним регулюванням по горизонталі й вертикалі і змінюваною довжиною прицільної лінії. Є автоматичний запобіжник, блокуючий спусковий гачок при заряджанні гвинтівки. Мушка закрита, нерухома, положення цілика регулюється по вертикалі і горизонталі мікрометричними гвинтами. Регулюється довжина прицільної лінії. Для стрільби з неї використовуються лише свинцеві кулі.

Загальна будова помпових та напівавтоматичних гладкоствольних рушниць. Помпова зброя — вогнепальна зброя, у якій змінна передня рукоять (цівка) рухає затворну групу, ковзаючи в разі механічного впливу на неї назад або вперед, викидаючи відстріляну гільзу та досилаючи новий патрон. Найчастіше використовується для магазинних рушниць, але існують і помпові рушниці. Такий механізм зручніший за класичні магазинні гвинтівки з ковзаючим затвором і трохи зручніший за двоствольні рушниці, бо немає потреби прибирати руку з рукояті для перезарядки до повного розстрілу магазина. У збройовій справі загальноприйнята назва цього виду перезарядки — плаваюча цівка.

Першою рушницею з подібним типом затвора стала Winchester Model 1897, відома в США як Trenchgun М1897 (траншейна рушниця моделі 1897).

Переваги. Інтервал між пострілами в помпової зброї в середньому коротший, ніж у певних зразків самозарядного (напівавтоматичного). Використання спектру патронів, несумісних зі стандартною зброєю, є суттєвою перевагою такої рушниці. Механічний принцип дії робить цю зброю дешевшою і надійнішою, ніж самозарядна. У процесі перезарядки є можливість вибрати нову ціль, що є унікальною властивістю цього озброєння.

Недоліки. Як і рушниця, ця зброя не використовує магазин, який від’єднується, що ускладнює повну перезарядку, оскільки кожен патрон повинен бути вкладений в магазин вручну. Проте в певних помпових видах зброї є магазини, які від’єднуються, наприклад, у серії гвинтівок Remington 7600 та італійської рушниці Valtro РМ5.

Помпова рушниця (іл. 20.5, табл. 20.3) (англ. Pump-action rifle) — рушниця, перезарядка якої відбувається поздовжним рухом (пересмикуванням) цівки силою руки стрільця, завдяки цьому рухові і отримана назва системи (від англ. to pump — «качати»). Вона має сім основних елементів (ствол, ствольну коробку, затвор, ударно-спусковий механізм, магазин, цівку та приклад). Як і звичайна рушниця, помпова дає змогу вести вогонь як дробовими набоями, так і кулями.

Іл. 20.5. Помпова гладкоствольна рушниця «Форт-500МС» калібру 12/76 мм

Відкривання затвора, зведення курка, та подавання чергового патрона з магазина відбувається під час руху цівки назад (на себе), а досилання патрона в патронник і закривання затвора під час руху цівки вперед (від себе). Конструктивно можливий протилежний порядок дій, однак через те, що відкривання затвора та вивільнення стріляного патрона потребує більших зусиль, зручніше робити це під час руху руки «на себе». Можлива стрільба сигнальним і піротехнічним патронами, патроном з гумовою кулею або резиновою картеччю. Можливе виконання у мисливському варіанті.

Таблиця 20.3

Характеристики Форт-500МС

Калібр

12/76 мм

Принцип дії

Ручна перезарядка, ковзна цівка

Маса з порожнім магазином, не більше, кг

4,1

Місткість магазина, патронів

4

Зусилля спуску, кгс

2,5-3,5

Тип прикладу

Телескопічний

Гладкоствольна мисливська рушниця має один чи кілька гладких циліндричних стволів, іноді з невеликим звуженням у дуловій частині. Призначена для стрільби дробом і спеціальними кулями. Стрільба результативна на коротких дистанціях — 30-50 м.

Під час дробового пострілу до цілі летить цілий сніп дробин, що утворюють уражальне коло діаметром понад 1 м, тому дуже хороші результати гладкоствольні рушниці дають на полюванні на птахів, дрібних і середніх звірів, яких доводиться стріляти в польоті або на бігу.

Основні показники гладкоствольної мисливської рушниці. Основним показником бою дробової рушниці вважають його різкість, купчастість і осип, а також сталість усіх цих якостей.

Різкість бою характеризується пробивною здатністю дробу в момент зіткнення з цілю. Уважається, якщо при пострілі на відстані 50 кроків (35 м), дробини входять в суху соснову дошку на 2-3 розміру свого діаметра, то різкість відмінна. Якщо у пробоїну входить тільки одна така ж дробина (зазвичай № 7), то різкість достатня. Коли ж дріб ледь входить у дошку, різкість погана.

Купчастість бою характеризується співвідношенням кількості дробин, які на нормальній стрілецькій дистанції до 35 м утворюють основне вбивче коло, до загальної кількості дробин у заряді, оскільки частина з них розсіюється вбік. Цю якість визначають, підраховуючи у відсотках кількість дробин, що влучили на відстані 35 м у коло діаметром 75 см, щодо кількості дробин у заряді.

Осип дробу — це показник рівномірності в розміщенні дробин під час попадання в це ж коло. Для полювання найкраще, якщо дріб рівномірно або з певним згущенням до центру приходить в пристрілювальну мішень. Цю якість легко визначити на око.

Помпова рушниця ФОРТ-500 — службова гладкоцівкова зброя підтримки для оснащення підрозділів силових структур (іл. 20.6, табл. 20.4). У комплект входять насадки: циліндр (для стріляння кулею); півчок (для стріляння картеччю); чок (для стріляння дробом), а також насадки для використання несмертельних боєприпасів, спеціальних набоїв і гранат зі сльозогінним газом.

Надійне замикання каналу цівки здійснюється поздовжньо-ковзаючим замком. Механізм стріляння куркового типу.

Рушниця конструктивно призначена для стрільби тільки набоями калібру 12 мм з довжиною гільзи 70 мм та калібру 12 мм «магнум» з довжиною гільзи не більше 76 мм, за загальної довжини спорядженого набою не більше 65 мм.

Іл. 20.6 Помпова рушниця ФОРТ-500

Основні технічні дані та характеристики ФОРТ-500

Таблиця 20.4

Калібр, мм

12/70,12/76(23/4",3")

Довжина набійника, мм

76

Надільна дальність стрільби, м

100

Зусилля спуску, Н

не більше 45

Місткість магазина, набоїв, піт.

6+1

Середня швидкість, м/с - для дробу

- для кулі

300

380

Маса рушниці без стрілецького паска, кг

3,85 (3,6)

Запобіжник від випадкового пострілу

+

Будова рушниці. Рушниця складається із цівки, цівкової скриньки, замка, ударно-спускового механізму, трубчастого магазина, підцівника, ручки та розкладного приклада. Цівкова скринька з'єднує основні деталі рушниці: цівку, магазин, ручку і розкладний приклад. По внутрішніх стінках цівкової скриньки ковзає замок. Відбивач, подавач, лівий і правий відсікані набоїв також розміщені в цівковій скриньці. Розбивно-спусковий механізм розміщено в корпусі, що дає змогу виконувати тільки поодинокі постріли.

Запобіжник кнопкового типу, розміщений в спусковій клямрі, після переведення його в позицію «безпечно» блокує шептало.

Після переміщення підцівника вперед, замок подає набій в набійник і вводить бойовий упор в зчеплення з хвостовиком цівки.

Заходи безпеки. Рушницю і набої слід зберігати окремо, у недоступному для сторонніх осіб місці. Зберігати рушницю незарядженою, курок повинен бути спущеним. Не залишайте заряджену рушницю без нагляду.

Суворо заборонено розбирати заряджену рушницю, використовувати споряджені набої під час перевірки взаємодії деталей та механізмів рушниці; стріляти з рушниці за наявності в цівці забруднень, мастила чи інших сторонніх предметів; застосовувати набої, не призначені для рушниці.

Виявивши недоліки в зарядженій рушниці, перш ніж з’ясовувати їх причини, переведіть запобіжник в положення «безпечно». Будьте обережні, перезаряджаючи рушницю. Порожні гільзи викидаються із силою і можуть зашкодити присутнім.

Підготовка до стрільби. Для введення рушниці в експлуатацію, необхідно її розконсервувати, звільнивши від пакування, і видалити мастило з рушниці. Для переведення приклада зі складеного стану в розкладений повернути його у вертикальній площині навколо осі до спрацювання фіксатора розгорнутого стану приклада.

Заряджання. Перемістіть підцівник повністю назад.

Спорядіть магазин набоями через нижнє вікно цівкової скриньки, повернувши рушницю так, щоб спускова клямра була зверху. Просувайте передній край набою в магазин до тих пір, доки ободок набою не зайде за правий відсікач.

Ніколи не намагайтесь перебільшити місткість магазина!

Стрільба. Коли дуло рушниці спрямоване на ціль, а рушниця заряджена, установіть запобіжник в позицію «вогонь», прицільтесь, натисніть спусковий гачок на довжину ходу, рушниця вистрелить. Щоб перезарядитися, відведіть підцівник повністю назад.

Щоб продовжити стрільбу, подайте новий набій із магазина в набійник, перевівши підцівник повністю вперед, і натисніть на спусковий гачок.

Після пострілу останнім набоєм підцівник переведіть назад, перевірте наявність набоїв у набійнику. Якщо їх немає, підцівник переведіть уперед і зробіть контрольний спуск гачка.

Іл. 20.7. Напівавтоматична гладкоствольна рушниця МР-153

Рушниця МР-153 — самозарядна гладкоствольна рушниця із широким спектром застосування: від різних видів полювання і спортивної стрільби до охорони правопорядку і самооборони.

Патрони для МР-153. Рушниця МР-153 є зразком самозарядної рушниці, який розроблений під патрон 12/89 і надійно функціонує з усією тамою патронів 12-го калібру — від 12/70 до 12/89 у будь-яких комбінаціях і без додаткових регулювань.

Модифікації рушниці МР-153. Рушниця МР-153 виготовляється в таких модифікаціях:

- зі змінними дульними насадками для стрільби свинцевим і сталевим дробом. Насадок з посиленим чоком (XF) використовують для стрільби тільки сталевим дробом; без прицільної планки і з ціликом і мушкою; з пластмасовим прикладом і цівкою.

Технічна характеристика рушниці МР-153

Таблиця 20.5

Калібр рушниці МР-153

з дерев’яним прикладом — 3.45

з пластиковим прикладом — 3,5

Затвор переміщають на рамі з двома сталевими тягами. Замикання відбувається за допомогою одинарного кулачка у верхній частині затвора, який входить у виріз на продовженні ствола. Затвор рухається на каретці, що приводиться в дію двома тягами. Подвійні екстрактори витягають гільзу затвора з патронника.

Викид гільзи відбувається за допомогою фіксованого екстрактора з двома зубцями, закріпленими на лівій стороні ствольної коробки. Затвор закривається у відкритому положенні після пострілу останнього патрона. Для звільнення затвора рушниці МР-153 слід натиснути кнопку звільнення затвора в передній частині ствольної коробки праворуч. Важіль зупинки каретки знаходиться на правій стороні ствольної коробки на передньому торці корпусу спускового механізму. Після зведення курка затвор не блокуватиметься в крайньому задньому положенні, якщо цей важіль не поданий назад.

1. Виконайте самоперевірку знань правил безпеки поводження з малокаліберною та пневматичною зброєю.

2. Укажіть, до якого виду зброї належить ТОЗ-8. Яке основне її призначення? Назвіть основні характеристики цього виду зброї.

3. До якого виду зброї належить ІЖ-38? Яке основне її призначення? Назвіть основні характеристики.

4. Укажіть, до якого виду зброї належить рушниця МР-153.

5. Назвіть принцип дії помпової рушниці.

6. Перелічіть основні переваги і недоліки помпових та напівавтоматичних гладкоствольних рушниць.


Основи стрільби  

◄ ОСНОВИ СТРІЛЬБИ З ПНЕВМАТИЧНОЇ ГВИНТІВКИ ►

Для досягнення успіхів у влучній стрільбі з пневматичної гвинтівки необхідно чітко засвоїти її практичні основи, а саме:

• приготування до стрільби;

• прицілювання;

• натискання на спусковий гачок;

• дихання під час стрільби.

Приготування до стрільби

Під час стрільби з пневматичних гвинтівок використовуються такі положення стрільби:

а) сидячи за столом з опорою ліктями на стіл або стоячи біля стійки з опорою ліктями на стійку;

б) лежачи з упору;

в) лежачи з руки (без упору). Лягти треба на живіт, спираючись на лікті і злегка розкинувши прямі ноги в сторони носками назовні. Права нога може бути дещо зігнута в коліні. М'язи ніг розслаблені. Тіло стрільця трішки розвернуте відносно лінії прицілювання приблизно на кут від 15 до 30°;

г) з коліна;

ґ) стоячи без опори.

Прицілювання

Прицілювання складається з двох частин: установки (регулювання) прицільного пристрою на задану дистанцію і наведення гвинтівки на ціль за допомогою прицільного пристрою.

Для прицілювання гвинтівки ІЖ-38 необхідно ведучим оком дивитися через середину прорізу прицільної планки на верхній край мушки так, щоб він був точно посередині прорізу і на одному рівні з боковими верхніми його краями. Це положення, як уже зазначалося при вивченні автомата, називається «рівна мушка». Потім, зберігаючи таке положення очей, прицілу і мушки, підвести верхній край мушки під низ чорного круга - «яблучка» мішені з невеликим просвітом, тобто в точку прицілювання. Потрібно намагатися утримати ці чотири елементи: очі, приціл, мушку і нижній обріз «яблучка» - на одній лінії. Складність прицілювання полягає, зокрема, у тому, що природа нашого зору не дає змоги чітко бачити відразу всі три потрібних стрільцю елементи прицілювання, які перебувають на різній відстані від ока. Тільки один елемент можна бачити чітко, а решта два будуть розпливчаті або, як кажуть, будуть мати «корону». Виникає питання: який з елементів прицілювання найважливіше бачити чітким?

Практика довела, що отримується кращий результат, якщо буде чітке бачення мушки.

Формуємо компетентності

Визначте, яке око у вас ведуче.

Натискання на спусковий гачок

Натискання на спусковий гачок має дуже велике значення для влучного пострілу. Натискання проводять першим суглобом вказівного пальця правої руки, і напрямок його повинен бути паралельним осі каналу ствола. Натискати потрібно плавно, без смикання, щоб не збити наводку гвинтівки. Сам постріл для стрільця повинен бути несподіваним.

Дихання під час стрільби

Якщо натискати на спусковий гачок і вільно, природно дихати, то буде велике розсіювання попадань у мішень, особливо по вертикалі. Тому стрілець перед натисканням на спусковий гачок повинен затримувати дихання на 15...20 с. Перед затримкою дихання рекомендується вентиляція легень, для чого під час приготування до стрільби потрібно зробити 2-3 вдихи (але не більше).

Затримувати дихання потрібно на видиху. Якщо стрілець відчуває, що зробити постріл за час затримки дихання він не встигає, то потрібно повторити весь цикл дій спочатку.

◄ ПОМИЛКИ ПРИ СТРІЛЬБІ З ПНЕВМАТИЧНОЇ ГВИНТІВКИ ТА ЇХ УСУНЕННЯ ►

Під час стрільби можуть бути допущені помилки, які впливають на її влучність.

Досить розповсюдженою помилкою під час прицілювання є «завалювання гвинтівки». Під час прицілювання мушка правильно встановлена відносно прицілу і точки прицілювання, але з деяким нахилом усієї гвинтівки в який-небудь бік. Стрільці-початківці найбільше завалюють гвинтівку вправо.

Надто тривале прицілювання (більше ніж 10 с) призводить до стомлення ведучого ока і, як результат, до промахів у стрільбі.

Допускаються також помилки при натисканні спускового гачка, такі як його смикання, різке натискання, натискання двома пальцями.

Неправильне приготування до стрільби також погіршує її результати. Поширеною є помилка очікування і боязнь пострілу. Стрільцю здається, що час іде дуже повільно, і він мимоволі прискорює натискання на спусковий гачок, порушуючи плавність його спуску.

Помилкою є також «підловлювання» точки прицілювання. У прицілюванні дуже важливим чинником, який забезпечує влучний постріл, є вміння стрільця зберегти рівну мушку в момент пострілу. При цьому не слід боятися, що лінія прицілювання (наведення на ціль) не буде точно збігатися з бажаною точкою прицілювання. Найбільш небезпечні кутові зміщення зброї (з нерівною мушкою), до яких призводить різке, неконтрольоване натискання на спусковий гачок. Це відбувається, коли стрілець намагається зробити постріл саме в момент збігу вершини мушки з бажаною точкою прицілювання або, як кажуть, «підловити» момент; або ж стрілець, тільки-но досягне більш-менш стійкого положення зброї, намагається використати шанс і встигнути здійснити натискання спускового гачка. При цьому він пришвидшує тиск на спуск і збиває наведення зброї.

Щоб не було «підловлювання», стрілець під час пострілу повинен зосередити свою увагу на утриманні зброї з рівною мушкою і на збереженні плавності спуску незалежно від коливань зброї.

Ще одна помилка - передчасне припинення прицілювання.

Дуже часто новачки, зосередивши увагу на спуску, припиняють прицілювання до моменту пострілу. Щоб запобігти цьому, потрібно пам'ятати, що вся увага стрільця повинна бути зосереджена на прицілюванні, а спуск курка має відбуватися на підсвідомому автоматизмі.

Помилкою є замружування неведучого ока.

Для усунення зазначених помилок необхідно вчасно їх виявляти та усувати вправлянням у стрільбі.

ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ЗАСВОЄННЯ МАТЕРІАЛУ

1. Чим відрізняється будова малокаліберних гвинтівок ТОЗ-12 і ТОЗ-8?

2. Як спрацьовують основні частини та механізми ІЖ-38 під час заряджання та пострілу?

3. Поясніть принципи роботи автоматики напівавтоматичних гладкоствольних рушниць.

4. Розкажіть, яких заходів безпеки слід дотримуватися при проведенні стрільб у тирі та на військовому стрільбищі.

Формуємо компетентності

1. Користуючись додатковими джерелами інформації, підготуйте повідомлення про калібри стволів нарізної та гладкоствольної зброї.

2. Підготуйте мультимедійну презентацію на тему «Стрілецька зброя нового покоління».

Практичні завдання

Потренуйтесь у тирі вашого закладу загальної освіти у приготуванні до стрільби з пневматичної гвинтівки.


Посилання тут:

https://youtu.be/8c-GAWVHwhM





Немає коментарів:

Дописати коментар